I Haití va tornar a tremolar

Després del terratrèmol a Haití, estem avaluant els danys i les possibles respostes.

Enregistraments del terratrèmol d'Haití enviats pels nostres socis locals.

Des que el dissabte 13 d'agost un terratrèmol de magnitud 7,2 a l'escala de Richter sembrés el caos, la mort i la destrucció a Haití, Mans Unides està seguint amb enorme preocupació, a través de les comunicacions constants amb els seus socis locals a la Regió Sud del país, l'esdevenir dels esdeveniments.

Des del principi, Mans Unides ha contactat amb diversos socis locals, especialment els que estan a la zona on s'ha produït el terratrèmol. Tots reporten danys importants i parlen de catàstrofe, però no tenen massa pèrdues personals.

En aquests primers moments, faltaran elements de primera necessitat, com aigua, productes d'higiene, menjar o medicaments. Els nostres socis estan avaluant quin tipus de kits d'emergència seran més necessaris i ens faran saber les seves necessitats un cop decideixin quina és la millor manera de procedir. Ara per ara, Mans Unides ha posat ja a disposició dels seus socis locals a Haití 200.000 euros per donar resposta a les necessitats més urgents.

A més, l'ONG ha obert un compte d'emergència per canalitzar les aportacions de totes aquelles persones que vulguin solidaritzar-se amb el poble haitià i fer un donatiu:

Compte d'Emergència Haití

FES UN DONATIU

Lucas Bolado, coordinador de projectes de Mans Unides al país caribeny, assegura que els nostres més de 40 anys de treball a Haití «ens permet conèixer bé el país i, a més, sabem com procedir a la zona en la qual s'ha produït el sisme perquè ja vam estar treballant-hi arran de l'huracà Matthew en 2016 ».

Terratrèmol a Haití. Foto: Mans Unides

Actualment tenim a la Regió Sud dos projectes oberts amb socis locals - Càritas Les Cayes i ITECA- capaços de respondre a emergències i que estan ja avaluant els danys i les possibles respostes.

També altres dels socis locals que l'ONG de l'Església catòlica té a Port-au-Prince, que està a 3 o 4 hores de distància, podrien intervenir una mica més endavant depenent de la logística i necessitats.

"Nosaltres sempre treballem directament amb els nostres socis locals i més encara en un país com Haití, on acaben d'assassinar el President i on el Govern fa 24 mesos que encadena tota mena de crisi", explica el coordinador de projectes de Mans Unides a Haití.

Mans Unides donarà resposta a l'emergència produïda pel terratrèmol d'Haití, únicament amb socis molt coneguts i que hagin gestionat correctament altres de les emergències que s'han atès a Haití.

Altres accions d'emergència a Haití

"Tot i que el terratrèmol és de més magnitud que el de gener de 2010, s'espera que els danys siguin inferiors, perquè la Regió Sud és una zona menys poblada i, conseqüentment, amb menys edificacions que puguin ensorrar-se", explica Lucas Bolado, coordinador de projectes de Mans Unides a Haití.

"De qualsevol manera, per desgràcia, es parla ja d'unes 2.000 persones mortes en una catàstrofe que podria haver estat molt més perjudicial d'haver estat obertes les escoles i alguns dels negocis que no tenien activitat a l'ésser dissabte", afegeix Bolado.

FES UN DONATIU

Terratrèmol a Haití. Foto: Mans Unides

"En el cas de Càritas ens informen que l'edifici del Bisbat ha caigut i que el Cardenal Chibly, bisbe de Les Cayes, i altres persones que es trobaven a l'interior, estan ferides i també les germanes Salesianes semblen haver patit greus pèrdues en Les Cayes. La resta dels nostres socis locals al país estan bé, però lògicament preocupats amb l'impacte al Sud i a la resta de país", relata el coordinador de projectes de Mans Unides a Haití.

El 2010, Mans Unides, que ja feia 30 anys que treballava a Haití, va posar en marxa projectes d'emergència des del mateix moment de sisme i ha mantingut el seu compromís de dècades amb el país, focalitzant el suport en els sectors productius, educatius i sanitaris. "A més, vam estar presents per socórrer la població després de catàstrofes com l'ocasionada per l'huracà Matthew l'octubre de 2016", assegura Bolado.

Entre gener de 2010 i desembre de 2019, Mans Unides havia aprovat a Haití 157 projectes per import de 12.665.627,47 euros. D'ells, 46 projectes, per un import de 4.125.063,54 euros, es van destinar a l'emergència pel terratrèmol de gener de 2010.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te