Terratrèmol al Marroc

Primeres notícies sobre el nostre treball al Marroc després del terratrèmol.

​  Destrucción por el terremoto en Marruecos. Foto: Manos Unidas ONG

Ifolou és un dels llogarets de l'Alt Atles en què treballa Mans Unides. Es troba a les muntanyes, a la Vall del Tessaout. A només 175 km de Marràqueix en què pràcticament no hi ha cooperació internacional. Aquesta és una de les petites comunas que s'han vist afectades pel terratrèmol, amb epicentre a menys de 80 quilòmetres de Marràqueix, que va tenir lloc el 8 de setembre i que ha deixat gairebé 3.000 morts, milers de ferits i un enorme rastre de devastació.

A Ifolou va néixer, fa 14 anys, el nostre soci local, l'Asociación Ifoulou. Aquesta associació va sorgir per l'afany de la fundació espanyola Acción Geoda, que treballa per aconseguir portar el desenvolupament a una zona muntanyosa aïllada, en què la presència del Govern és gairebé inexistent, malgrat la seva proximitat a un dels centres turístics més importants de Marroc.

Una de las aldeas de Atlas en las que trabaja Manos Unidas.
Un dels llogarets d'Atlas on treballa Mans Unides. | Foto: Mans Unides ONG

La tasca que duu a terme Acción Geodau a llogarrets de la Vall del riu Tessaout tenen com a finalitat aconseguir el desenvolupament sostenible –econòmic, social i ecològic- en aquesta zona rural del centre de l'Alt Atles, per mitjà de projectes d'aigua, educació, infraestructures, dona i sanitat.

Des del 2016, la col·laboració de Mans Unides amb l'Associació Ifoulou, se centra en els projectes d'aigua i sanejament engegats en diferents llogarets, sis dels quals s'han vist afectades pel recent sisme. L'objectiu d'aquestes iniciatives és garantir l'accés a l'aigua potable i millorar les vides de molts milers de persones.

Mans Unides recolza la construcció de pous i depòsits d'aigua; a la canalització des de la font primària fins als habitatges ia la construcció de latrines i fosses sèptiques… Per al bon funcionament d'aquests projectes cal assegurar la formació del bon funcionament dels comitès de gestió de l'aigua encarregats de cobrar els rebuts del subministrament i cuidar del bon ús i manteniment de les instal·lacions.
 

Des del 8 de setembre passat, la comunicació entre el personal de Mans Unides, de la Fundación Acción Geoda i de l' Asociación Ifoulou ha estat constant.


Tendes de campanya instal·lades per l'emergència. | Foto: Mans Unides ONG.

Ens ha informat que a la nostra zona d'intervenció hi ha sis llogarets afectats i en particular tres han patit danys més greus. Hi ha hagut desenes de morts i els ferits estan sense comptabilitzar», assegura Ana Lucas, coordinadora de projectes de Mans Unides al Nord d'Àfrica.

«La setmana que ve estarem ja en condicions de conèixer millor les ajudes que puguin necessitar als llogarets d'aquesta regió afectada pel terratrèmol en què és present Mans Unides. L'objectiu fonamental és conèixer quines actuacions està duent a terme el govern a la zona i per no duplicar les ajudes», explica Ana Lucas.

Als esfondraments de cases i cal sumar el trencament de les canonades, que subministren l'aigua als llogarets. «En un dels nostres projectes –explica Lucas– el pou roman, però les canonades estan malmeses, encara que ja s'han posat en marxa per arreglar-les».

Des de l'any 2020 fins avui, Mans Unides ha aprovat 31 projectes al Marroc per import de gairebé 2,3 milions d'euros. Aquestes iniciatives han beneficiat, de manera directa, 27.000 persones.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te