Turisme solidari al continent africà

Així és el programa Santander BEST Africa de la Fundació Banc Santander.

Turisme solidari - Fundació Banc Santander

Viatjar no sempre és una mera activitat cultural o de plaer, també hi ha un turisme solidari i compromès que, a més d'orientar-se a conèixer i gaudir d'un lloc, pot repercutir de manera positiva en la població local.

Turisme solidari - Fundació Banc Santander

Així ho demostra el programa Santander BEST Africa de la Fundació Banc Santander, amb el que Mans Unides col·labora per impulsar el desenvolupament social i econòmic mitjançant el suport a les dones i el seu entorn.

Mitjançant el programa, la Fundació dóna suport tècnic i econòmic a emprenedores que al seu torn afavoreixin l'ocupació d'altres dones, fomentant així la sostenibilitat i contribuint de forma inclusiva al desenvolupament de la seva comunitat.

Les iniciatives posades en marxa formaran part de rutes turístiques al llarg del continent africà que es promouran des de la Fundació i que, després de la pandèmia, han de fomentar un turisme responsable, sostenible, just en la distribució dels beneficis i compromès amb la preservació del patrimoni natural i cultural.

Turisme solidari - Fundació Banc Santander

Mans Unides s'ha unit al programa amb un primer projecte al costat d'un dels nostres socis locals a Chefchaouen, a nord del Marroc. Mitjançant el projecte es crearà la «Maison de l'abeille», una casa-ecomuseu sobre la fabricació de la mel, emplaçada en un entorn natural de gran bellesa.

El museu serà un espai multifuncional, amb sales d'exposicions on s'explicarà el cicle de l'obtenció de la mel i els seus derivats, senders habilitats per visitar els ruscs, punt de venda de productes derivats de la mel, emmagatzematge dels equips apícoles i un espai de sensibilització per a la protecció de l'entorn.

El centre s'incorporarà a la ruta turística que la Fundació proposa al nord d'Àfrica, oferint un enclavament d'interès i una iniciativa solidària amb la població local que mereix ser tinguda en compte per aquelles persones que vulguin fer dels seus viatges una conjunció entre aventura, cooperació i sostenibilitat.

En aquest programa hi participaran 20 dones d'entre 18 i 45 anys que viuen en entorns precaris i rebran formació en productes derivats i cooperativisme. Al seu torn, s'afavorirà la protecció de la biodiversitat i l'equilibri dels ecosistemes de la zona mitjançant el suport al cicle de la producció de mel i al desenvolupament del turisme sostenible.

Amb el projecte es busca la integració de les dones en el teixit socioeconòmic local i en el procés de desenvolupament rural, per tal de millorar les seves condicions de vida i generar ingressos, tot això en el marc de la cooperació, la participació i la solidaritat amb la comunitat.

Text d'Alejandro García. Departament de Màrqueting i Empreses.
Aquest article va ser publicat en el nº 215 de la Revista de Mans Unides .

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te