Mans Unides amb el poble d'Ucraïna

No podem romandre indiferents davant cap tragèdia humana.

Ucrania no nos es indiferente

Mans Unides fonamenta el seu treball en l'Evangeli i en valors com la dignitat de tota persona, la solidaritat o el bé comú. Per aquesta raó, cap tragèdia humana ens és aliena ni indiferent, encara que tingui lloc en una zona del planeta on no duem a terme el nostre treball de suport a projectes concrets de desenvolupament.

Aquest és el cas d'Ucraïna. Un país europeu que s'ha vist embolicat en una guerra sense sentit, com totes. Ens importen les guerres i les seves terribles conseqüències, i treballem dia a dia perquè no s'oblidin, fins i tot les més oblidades, i per a pal·liar els seus efectes; així que no podem romandre indiferents ni oblidar, tampoc, alguna cosa que passa en el nostre propi continent... i les conseqüències del qual estan ja traspassant fronteres.

El fet fins ara

Mans Unides es va unir ahir, 2 de març, Dimecres de Cendra, a la jornada de dejuni i oració convocada pel papa Francesc per a fer costat a les víctimes del conflicte que acaba de començar i per a demanar per la fi d'aquest.

“Qui fa la guerra oblida a la humanitat (…) I es distancia de la gent comuna, que desitja la pau, i que en tot conflicte és la veritable víctima que paga sobre la seva pròpia pell les bogeries de la guerra. Penso en els ancians, en quants busquen refugi en aquestes hores, en les mamàs que fugen amb els seus nens… Són germans i germanes per als quals és urgent obrir corredors humanitaris i que han de ser acollits”, deia el Papa en l’Àngelus del diumenge 27.

A més, com a membres de CIDSE, l'aliança europea d'organitzacions catòliques de desenvolupament, ens hem adherit a la “condemna enèrgica de l'ús de la violència, instant totes les parts involucrades a treballar per una solució diplomàtica com a única manera de retornar la pau a la regió”, tal com s'expressa en el comunicat emès per la xarxa.

Així mateix, donem suport a les paraules recollides en el comunicat de Caritas Internationalis: “És deure de la comunitat internacional protegir el poble ucraïnès i garantir el seu accés a assistència vital”. Caritas Internationalis insisteix que totes les persones puguin accedir a l'assistència humanitària, en particular els més vulnerables, i que es garanteixi la llibertat de moviment per als qui fugen del conflicte. “Tots estem cridats a actuar. El que està passant a Ucraïna està posant en perill l'estabilitat i la pau internacionals i, com va subratllar el Sant Pare, està 'desacreditant el dret internacional'”.

Com col·laborar?

En el cas d'Ucraïna, en tractar-se d'un país europeu i, per tant, en el qual no hem treballat mai, Mans Unides no disposa de socis locals ni tampoc de la logística o infraestructures necessàries per a oferir ajuda de manera directa.

Per aquesta raó, remetem a tot aquell que vulgui col·laborar, que ho faci a través de de Càritas,la nostra organització germana, que disposa de la logística adequada, que té activades campanyes d'emergència i que ja està allí treballant per a ajudar, a les fronteres, a les milers de persones que arriben diàriament.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te