Viatjar per a conèixer, comptar i transformar la realitat

Unes paraules per a recordar els viatges de formació de 2019.

 

Mans Unides

Els viatges de formació de Mans Unides són una oportunitat per a conèixer de primera mà els projectes de l'ONG i poder, de tornada a Espanya, transmetre a la societat la realitat de les comunitats a les quals secundem. A continuació, tres textos que rememoren els viatges realitzats entre setembre i octubre de 2019 al Marroc, Bolívia i Israel-Palestina.

 

Marroc » Vivències a Nador

Mans Unides

Nador i Oujda vam conèixer el treball dels socis locals i hem viscut la proximitat de les persones a les quals secundem. El nostre viatge ha suposat la confirmació que hi ha molta gent bona lliurada als altres i de la qual es parla molt poc. Hem comprovat en persona que la fe mou muntanyes i hem vist de primera mà els fruits de la labor de Mans Unides, alguna cosa que és difícil d'imaginar des del nostre treball quotidià en les Delegacions.

Hem sentit una profunda alegria en veure com persones de diferents costums i credos s'uneixen per a una bona causa. Trencar la barrera del televisor i passar a donar la mà, abraçar, besar… ens fa veure a les persones no com una mera notícia, no com una dada o una estadística, sinó com a germans, amb les seves fortaleses i febleses, amb sentiments i dubtes en el seu cor, que és com el nostre, més enllà de les diferències de color de pell i costums.

Aquesta sensació de germanor ens ha esgarrapat el cor deixant una cicatriu que portarem tota la vida. Però no és una cicatriu per a amagar sinó un tatuatge com el que Déu té de cadascun de nosaltres en el palmell de la seva mà.

Hem vist com Mans Unides ajuda al fet que les mares solteres i els seus fills tinguin un reconeixement social i civil, assegurant la seva alimentació, escolarització i alfabetització; com fa costat als joves en risc d'exclusió social perquè es formin adequadament i puguin incrementar les seves oportunitats d'ocupació i com promou el respecte dels drets de les persones vulnerables en trànsit.

Text de Feli Núñez, Conchita Pairet, Teresa Prada, Clara Gómez, Asun Méndez i María Londero.

Israel-Palestina » Una finestra que s'obre

Mans Unides

En el nostre viatge de formació hem conegut de primera mà un altre tipus de pobresa i hem viscut uns dies molt intensos coneixent als múltiples socis locals amb els quals treballem en aquesta zona. Hem conegut a voluntaris àrabs, cristians i jueus que, igual que nosaltres, dediquen el seu temps al desenvolupament i a millorar la situació dels més desfavorits.

De la mà d'associacions com Physicians for Human Rights, PARC, Kuchinate, Trust i institucions com les Combonianas, Pontifical Mission, RWDS i Holy Family Hospital, hem visitat els diferents projectes que promovem en la zona. Hem tingut l'oportunitat de parlar amb les persones beneficiàries, en la seva majoria dones, que gràcies a la labor dels socis locals i el suport de Mans Unides avui poden tenir l'esperança i oportunitats de futur que els van negar per néixer en el «costat equivocat» del mur que separa Israel de Palestina. Aquestes dones van compartir amb nosaltres les seves inquietuds, els seus problemes, les seves ganes de tirar endavant i el seu agraïment.

Compartim moments amb Sister Aziza, Rulla, Didy, Joseph, Sor Marta, Izzat…; algunes de les persones que acompanyen i ajuden a les beneficiàries en l'execució dels projectes, posant tot el cor en la realització i gestió de les activitats que els permeten tenir una vida digna.

Aquest viatge reforça el nostre esperit i ens motiva per a continuar la nostra labor en Mans Unides. Hem comprovat que el que va néixer fa seixanta anys és avui una finestra que s'obre on totes les portes es tanquen.

Text de José Antonio Rebato. Delegació de Ciudad Real.

Bolívia » Trossos de vida

Mans Unides

Quan ens reunim en l'aeroport de Barajas per a volar a Bolívia estàvem una mica nerviosos no sols pel viatge en si i els projectes que anàvem a conèixer, sinó també per com anàvem transmetre aquesta realitat al nostre retorn. No obstant això, després de l'experiència viscuda, tot serà fàcil.

Fàcil parlar dels socis locals que ens han acollit amb tota l'amabilitat i amb els braços oberts. En ells hem vist la implicació absoluta en tot el que fan i el seu total compromís perquè els projectes tirin endavant.

Fàcil parlar dels beneficiaris dels projectes, aquestes gents que ens han donat tot el que tenen, i no parlem del material, que també, sinó sobretot de la seva generositat, del seu agraïment, del seu treball ímprobe per a tirar endavant, de les seves moltes penúries, manques i frustracions, però també de les seves il·lusions per seguir, per millorar, per viure.

Serà tot més fàcil del que al principi del viatge pensàvem. Serà fàcil parlar dels bons socis locals que tenim, dels ardus treballs dels homes i dones del camp bolivià, de les dones que sofreixen la violència dels homes, dels homes que maltracten a les dones.

Sempre és fàcil parlar de la ingent labor de Mans Unides, de la seva presència a Bolívia, de tots els esforços que es dediquen a millorar la seva qualitat de vida. Ens resultarà més fàcil parlar perquè de tots, homes i dones, del camp i de la ciutat, treballadors i treballadores, socis i beneficiaris, de tots ens hem portat molts trossos de vida i, el mateix que ells van fer, també nosaltres els volem compartir.

Text d'Enric Sopena, Joan Quintana, Lluïa Bústia, Betlem Rebollo i Jesús Revenga.

Aquest textos van ser publicats a la Revista de Mans Unides nº 211 (febrer-maig 2020).

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te