L’Església, en contra de la derogació de la llei de mineria metàl·lica a El Salvador.
El desembre passat, l'Assemblea Legislativa d’El Salvador va derogar una llei històrica que havia prohibit l’explotació minera metàl·lica al país, cosa que va generar una forta reacció en diversos sectors de la societat, inclosa l’Església catòlica.
Mitjançant un comunicat oficial, la Conferència Episcopal d’aquest país va lamentar l’aprovació d’aquesta legislació, assenyalant que la decisió contradiu la voluntat popular expressada l’any 2017, quan es va aconseguir aprovar una llei que protegia el medi ambient i la salut dels salvadorencs en prohibir la mineria metàl·lica.
«L’aprovació recent de la llei que permet l’explotació minera al nostre país és una acció que ignora la victòria assolida l’any 2017, quan el poble salvadorenc va aconseguir l’aprovació d’una llei que protegia la vida i la salut de la nostra nació», va expressar la Conferència Episcopal en un comunicat.
La decisió legislativa va ser impulsada pel president Nayib Bukele, que va defensar la mineria com una eina per millorar la qualitat de vida de la població, argumentant que els recursos provinents de la mineria podrien destinar-se a projectes de desenvolupament. Tanmateix, organitzacions socials, ecologistes i comunitats afectades per la mineria han rebutjat aquests arguments, subratllant els riscos ambientals i socials que comporta l’activitat extractiva.
En resposta a aquesta situació, diverses entitats, incloses parròquies del país, la Xarxa Eclesial Mesoamericana (REMAM) i organitzacions comunitàries, han iniciat una campanya anomenada “Sí a la Vida, No a la Mineria”. Aquesta iniciativa pretén conscienciar sobre els perills que la mineria representa per als recursos naturals, com ara l’aigua, els rius, els boscos i el sòl, que són fonamentals per a la vida de les comunitats salvadorenques.
La REMAM, en un comunicat conjunt amb altres organitzacions, va recordar que El Salvador afronta greus problemes ambientals, com la contaminació del 75% dels seus rius i una desforestació alarmant que el situa com el segon país més desforestat d’Amèrica Llatina, només darrere d’Haití. L’organització també va destacar que el país té una de les densitats poblacionals més altes de la regió, cosa que agreuja encara més els impactes de la mineria en les comunitats més vulnerables.
A més, Càritas El Salvador s’ha sumat a la campanya “Sí a la Vida, No a la Mineria”, demanant la derogació de la nova llei minera i la protecció del medi ambient i la salut de la població. Juntament amb altres organitzacions com Mans Unides, que treballa al costat de la Xarxa Esglésies i Mineria, i altres moviments contraris a la mineria, s’ha reforçat la lluita per un desenvolupament sostenible basat en la protecció de la vida i dels recursos naturals.
«La nostra principal preocupació com a REMAM són les persones i les comunitats pobres que depenen directament dels recursos naturals per a la seva subsistència. La mineria representa una amenaça directa a aquests suports de vida», conclou el comunicat.
La campanya ha rebut el suport de sectors acadèmics, pobles originaris i diversos mitjans de comunicació, que han manifestat la seva oposició a la mineria metàl·lica i el seu compromís amb la preservació dels recursos naturals com un dret fonamental de tots els salvadorencs.
La lluita en defensa del medi ambient i contra l’extractivisme continua sent una prioritat per als sectors que promouen un model de desenvolupament sostenible i respectuós amb la vida.