Coneix els guanyadors de la categoria escoles del XV Festival de Clipmetratges.
El dissabte 11 de maig, el Festival de Clipmetratges de Mans Unides ha celebrat, als cinemes del Palau de la Premsa de Madrid, la gala de la final de la categoria Escoles. En una cerimònia plena de sorpreses i d'emoció, s'han conegut els guanyadors d'aquesta edició del festival de curts d'1 minut de durada.
Aquesta cerimònia, presentada pel periodista Fernando Martín, ha tingut un caràcter festiu, ja que, a més de congregar representants dels 20 col·legis finalistes, que esperaven amb il·lusió el veredicte del jurat, ha celebrat el XV aniversari d'una iniciativa que, a aquests tres lustres, ha rebut un total d'11.125 vídeos amb què els escolars de tot Espanya han mostrat els seus punts de vista per canviar el món.
Amb la campanya anual de Mans Unides sobre la injustícia climàtica, «L'Efecte Ser Humà. L'única espècie capaç de canviar el planeta» com a referència, els vídeos dels escolars s'han centrat a mostrar la realitat dels que més pateixen les conseqüències negatives del nostre estil de vida. I ho han fet amb el lema La cara B de l'ésser humà.
Cecilia Pilar, presidenta de l'ONG i anterior responsable d'aquesta activitat, ha destacat en la seva intervenció la feina dels docents que «acompanyen la tasca d'elaborar els clipmetratges i que transmeten la seva preocupació i empatia amb unes persones que viuen molt lluny d'aquí. , a la cara B del planeta, però que tenen el mateix dret que nosaltres a viure una vida digna».
Pilar ha recalcat la qualitat dels 800 vídeos enviats per 200 centres educatius i l'entusiasme dels participants. "Amb els clipmetratges tots tenim "premi gran", perquè tots formem part d'aquest món i treballem per intentar que sigui un lloc millor i més just per a tots", va declarar davant d'una atenta audiència. Cecilia Pilar ha recordat també que en els del certamen s'han rebut «més de 185 hores amb grans idees per canviar el món».
Amb el vídeo «La cara B” de la cara A», els alumnes del Col·legi de Maria- L'Ensenyament (Santander) han aconseguit el primer premi de la categoria d'Educació Primària, amb un Clipmetratge en què denuncien la inacció i les promeses incomplertes dels organismes internacionals i dels països més poderosos a l'hora de solucionar els problemes dels més vulnerables.
El Col·legi Sagrat Cor-Corazonistes La Mina (Saragossa) ha aconseguit el primer premi de la categoria d'Educació Secundària amb el clipmetratge “El precio de la civilización”. Una distopia que representa la recerca de la llibertat en una civilització opressiva.
«Al Festival de Clipmetratges competeixen vídeos de gran qualitat que ens ajuden a difondre, de manera visual, fresca, dinàmica i eficaç la causa per la qual lluitem, a la qual se sumen els participants amb el seu talent, creativitat i solidaritat», ha explicat Miriam Pardo, cap del Festival de vídeos d'un minut.
En aquest sentit, Pardo també ha volgut fer valdre «cada clipmetratge com a eina de sensibilització i acció social i tota la feina en equip que hi ha darrere de cadascú implicant el centre educatiu, el professorat i l'alumnat».
Amb l'objectiu d'esdevenir una eina de participació ciutadana, el Festival Clipmetratges busca promoure la consciència i el compromís social entre els joves, majoritàriament, sobre els grans reptes a què ens enfrontem al món, com la fam, la pobresa, la injustícia, les desigualtats, el canvi climàtic o la defensa dels drets humans. D'aquesta manera, la iniciativa vol sumar esforços i nous punts de vista per sensibilitzar i reivindicar un món més just utilitzant el llenguatge audiovisual i la comunicació a les xarxes socials.
Després de 15 anys d'història, aquesta iniciativa ha esdevingut una de les principals activitats del Departament d'Educació de Mans Unides. «Les tres primeres edicions només van ser a Catalunya, a partir de la quarta edició va passar de ser un concurs a ser un festival i a desenvolupar-se a escala nacional», ha recordat Pardo. "Una altra fita important va ser la incorporació, fa vuit anys, de l'alumnat de primària", ha afegit la responsable del festival subratllant l'alta qualitat dels seus treballs i la participació de nombrosos Col·legis Rurals Agrupats (CRAS) de petits pobles de l'Espanya buidada.
El Festival Clipmetratges de Mans Unides compta amb la col·laboració de nombroses empreses i organitzacions: Fundació Parcs Reunits, Vorwaerts, Alsea, Fundació Reina Sofia, Aulafilm, Lens Escola d'Arts Visuals Cadena 100, Cinema Palau de la Premsa. Tot i això, destaca la col·laboració continuada, des de fa més d'una dècada, de Canon i Santander, així com de dues de les millors Escoles de Cinema del país, ESCAC (Catalunya) i ECAM (Madrid).
Un jurat format per destacats professionals del món del cinema, el sector audiovisual, l'educació i els socis locals de Mans Unides premia els tres millors vídeos de primària i secundària a la categoria Escoles. Durant aquests 15 anys de trajectòria hi han participat directors i directores de cinema com Imanol Uribe, Patricia Ferreira, Eduardo Chapero-Jackson, Guillermo García o Santiago Zannou; periodistes com Rosa Maria Calaf, Yolanda Flores, Toni Garrido o Lucía Tello; el còmic Joaquín Reyes, entre d'altres.
Guanyadors de Primària:
Guanyadors de Secundària:
Clipmetratges més votats pel públic:
|