El canvi climàtic i el cicle de l'aigua com una de les conseqüències més evidents al planeta. Els científics pronostiquen més sequeres i inundacions, la fusió de les glaceres i canvis dràstics en els patrons de precipitació.
El canvi climàtic provoca canvis en el cicle de l'aigua. A mesura que el fenomen de l'escalfament global es fa més patent en el nostre planeta, els seus efectes són més perceptibles dins el cicle hidrològic, motiu pel qual els científics pronostiquen períodes de sequeres i inundacions més prolongats, acceleració de la fusió de les glaceres i canvis dràstics en els patrons de precipitació i neu.
El món ja està experimentant canvis a gran escala en llocs com els Andes i l'Himàlaia, on estan desapareixent les glaceres i emportant-se la font d'aigua potable i reg per milers de persones. Katmandú o La Pau depenen de la glacera de l'Himàlaia i dels Andes respectivament, de manera que es poden veure sense l'aigua necessària.
D'altra banda, s'estima que a finals del segle XXI és probable que el canvi climàtic hagi augmentat la freqüència i la intensitat de les sequeres a nivell regional i mundial. Al seu torn, la necessitat de més aigua dels diferents usos, sobretot el dels cultius, serà més gran en les èpoques amb menys recursos. Tant les campanyes de reg com la turística tenen lloc principalment en els mesos d'estiu.
Les zones de major sensibilitat seran, per tant, aquelles que actualment tenen un perfil de temperatures més elevades i menors precipitacions, en què poden disminuir les aportacions d'aigua en un 50%, que al seu torn són les majors consumidores d'aigua.
Això incrementa la incertesa de disponibilitat del recurs aigua per garantir les necessitats socials i ambientals futures.
El canvi climàtic i la reducció dels recursos hídrics disponibles, a part de la seva negatives conseqüències ambientals i socials, també comportaran danys molt greus a l'economia global, produint molt possiblement una recessió econòmica important.
Els impactes del canvi climàtic depenen dels usos i els manejos que fem de l'aigua a mesura que les aportacions d'aigua vagin disminuint, ja que al costat de la sequera climàtica, hi ha una sequera antròpica provocada per l'home, que es deu a una nefasta gestió d'aquest recurs natural. Aquest fet s'explica considerant que consumim aigua per sobre de les possibilitats que tenim de disposar-ne, el que ha portat a moltes zones a superar un consum mitjà d'un 20% dels recursos hidràulics renovables totals, el que es considera com el límit de sobreexplotació d'un sistema. Cal limitar el creixement de la demanda d'aigua en moltes zones del món fins a recuperar l'equilibri hídric