Canvis en els ecosistemes

El canvi climàtic també impacta en els ecosistemes

Els ecosistemes estan patint l'impacte del canvi climàtic a gran escala. Els ecosistemes més afectats són els Andes, les selves tropicals, els llençols o les regions circumpolars. Com a conseqüència, els pobles d'aquestes regions depenen d'aquests recursos naturals cada vegada més amenaçats.

Els ecosistemes canvien pel canvi climàtic. Els pobles situats a les zones dels Andes, els boscos tropicals, els llençols o les regions circumpolars, depenen dels recursos naturals per subsistir, recursos cada vegada més amenaçats.

La majoria de pobles indígenes a Amèrica Llatina es basa en l'economia de subsistència, el cultiu d'hortalisses i cereals, la caça i la pesca, els mateixos depenen en gran mesura de les condicions naturals. Alhora, el seu accés a informació, infraestructura i tecnologia segueix sent menor que en altres grups poblacionals. Així, els pobles indígenes d'Amèrica Llatina formaran part dels grups poblacionals més afectats pels canvis climàtics ja ocorreguts o previsibles.

Els canvis en l'època i la quantitat de pluges a la Regió Amazónica, el desglaç de les glaceres andines i la resultant escassetat d'aigua, l'augment dels huracans a Amèrica Central són, en conjunt, indicis de canvis climàtics que es reflecteixen directament en la seguretat alimentària i en les condicions de vida dels pobles indígenes. Per tant, els canvis climàtics comportaran forçosament una modificació en els costums de vida i d'alimentació dels pobles indígenes.

Les conseqüències dels canvis en els ecosistemes tenen implicacions en la manera en què aquests pobles els gestionen i protegeixen, ja que han de substituir les seves formes de vida tradicionals per una gestió més occidental, provocant així una amenaça per la conservació del coneixement local i dels seus maneres de subsistència.

Pel que, per als pobles indígenes, el canvi climàtic no és només una amenaça a nivell mediambiental, sinó també com una pèrdua a nivell cultural.

Per a molts pobles és vital que la relació entre natura, esperits i éssers humans es trobi en equilibri. Es tem que els efectes del canvi climàtic erosionin les estructures tradicionals d'aquests pobles.

No obstant això, quan parlem de l'impacte del canvi climàtic en aquestes comunitats, a nivell governamental no es tenen en compte els seus drets com a éssers humans ni tampoc aquest necessari coneixement local que cal preservar, ja que és en aquestes pràctiques tradicionals on podem trobar les solucions per lluitar contra el canvi climàtic.

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te