El desglaç dels pols a l'Àrtic i a l'Antàrtida ja és un fet demostrat per la comunitat científica internacional. El canvi climàtic, causat principalment per les emissions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera, ha afectat molts ecosistemes.
El desglaç dels pols s'accelera. Hi ha evidències que la temperatura dels oceans ha augmentat, el que podria ser el detonant original de l'aprimament del casquet de gel. La temperatura de la superfície de la terra també està canviant i afectant a l'escalfament. L'any 2014 va ser el més càlid registrat des de 1880. Com afecta això als pols del planeta? La situació de desglaç de les glaceres que està patint l'Antàrtida, s'ha catalogat com a irreversible.
És en aquesta zona del planeta, juntament amb Groenlàndia on més es produeix un augment del nivell del mar.
De fet, si els gasos d'efecte hivernacle continuen augmentant, el desglaç provocarà una elevació de l'oceà global d'entre 1 i 37 centímetres.
D'altra banda, la capa de gel dels llacs es va reduir a un 22% en vint anys, entre 1991 i 2011, com a conseqüència del canvi climàtic, segons la Agenci Espacial Europea (ESA).
És indiscutible que els efectes del canvi climàtic estan repercutint en aquestes zones fràgils del planeta, on una variació en les temperatures comporta tràgiques conseqüències.
No obstant això, no oblidem que el desglaç pertorba greument la fauna i la flora de les regions costaneres i que canvia completament la vida de la zona polar, ara l'accés a l'aliment dels óssos polars. Es alteren també els corrents oceànics, el que pot provocar temporals i fenòmens climàtics no previstos. De fet, ja s'han observat algunes situacions, com en l'Oceà Àrtic, on s'han detectat per primera vegada onades de fins a cinc metres d'altura, que es deuen en gran mesura al ràpid retrocés del gel.