Drets dels pobles indígenes

Els drets dels pobles indígenes vulnerats pel canvi climàtic

El canvi climàtic està posant seriosament en perill els drets indígenes, provocant canvis negatius en les seves maneres de vida. Es fa necessari reconèixer-los, respectar-los i protegir-los segons la Declaració universal dels drets indígenes de l'ONU.

Infoindígena, com a entitat que promou la reflexió sobre els drets dels pobles indígenes evidència:

1. Danys que afecten negativament les seves vides en els seus territoris, com per exemple, la pèrdua de biodiversitat o l'escassetat d'aigua.

2. Desplaçament forçat de les seves terres cap a altres regions del mateix país, a causa que ja no poden seguir vivint al seu territori. A més de la pèrdua física de la terra, això també pot implicar que perdin la inalienable dret a la pròpia terra.

3. Desplaçament forçat de les seves terres i fugida a un altre país. Es tem que, en aquest cas, perdin tots els seus drets com a pobles indígenes, en virtut que, segons el Conveni 169 de l'OIT, ja no serien indígenes, sinó una minoria ètnica en un país estranger. Així doncs ens preguntem, podrien seguir exercint els seus drets reconeguts en el seu país natal ?, quin territori és reclamable?, quins són els drets reals sobre la terra? Per aquests motius, els pobles indígenes reclamen, fins i tot en el marc de les negociacions sobre el clima, que siguin reconeguts els seus drets sobre la terra.

El 22 d'abril, és el Dia internacional de la Mare Terra i de la Pachamama. Sonia Brito, fundadora de l'associació Tijaraipa, diputada i social local de Mans Unides a Bolívia afirma que:
"El govern de Bolívia ha trencat amb anteriors sistemes i planteja una nova harmonia de l'home, de la societat, de la comunitat i de l'estat amb la Natura, amb la Mare Terra. De fet és el primer país que ha fet aprovar a les Nacions Unides i ha subscrit el conveni internacional de l'ONU sobre els pobles indígenes: la Declaració universal dels pobles indígenes".

Segons aquesta declaració, els pobles indígenes han de ser reconeguts i respectats igual que els altres pobles del món. Contribueixen a la diversitat i al patrimoni de la humanitat, i han d'estar lliures de discriminació.

Es fa necessari respectar les seves estructures polítiques, econòmiques i socials, així com les seves tradicions i el seu dret al seu camp, ja que contribueixen a un desenvolupament sostenible del medi ambient.

"És essencial en el moment que vivim, en què la naturalesa està patint el càstig i els rigors de l'home i del capitalisme i de l'explotació. En la recerca de la riquesa s'està oblidant que s'està soscavant el propi planeta, la casa comuna en la qual vivim... com diu el Papa Francisco ".

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te