Efectes del canvi climàtic

Els efectes del canvi climàtic són ja catastròfics

Un dels temes més controvertits en l'actualitat és el canvi climàtic i els efectes que té sobre el planeta. És un tema de debat, on els seus efectes ja són notables i amenacen de ser generalitzats i catastròfics. Aquests efectes tenen incidència en els mitjans de subsistència de totes les parts del planeta, en les economies, en la salut i en la seguretat alimentària global.

Augment del nivell de la mar: Quan la temperatura de la superfície terrestre s'escalfa, es produeix la fusió del gel de les glaceres, del gel marí, així com de la plataforma de gel polar. Quan això succeeix, augmenta la quantitat d'aigua que desemboca en els oceans de tot el món i fa que creixin els nivells de la mar dràsticament, posant en perill nombroses ciutats que se situen sota el nivell del mar.

Onades de calor: Les onades de calor s'han tornat cada vegada més comuns, i la bol és que els gasos d'efecte hivernacle que estan atrapats dins a l'atmosfera. Els estudis indiquen que aquestes onades de calor seguiran augmentant en els propers anys. Això donarà lloc a un augment de malalties relacionades amb la calor i també desencadenar innombrables incendis.

Tempestes: Quan la temperatura dels oceans es torna més càlida, les tempestes són més intenses. L'escalfament global farà que les tempestes puguin arribar a ser extremadament greus. L'aigua calenta de l'oceà alimentarà la intensitat de les tempestes i donen com a resultat un major nombre d'huracans. Efectes com aquests s'estan sentint ja avui.

Sequera: Les sequeres es troben en el pol oposat d'aquest espectre i podem veure que ja estan causant estralls en diverses parts del nostre planeta. El planeta s'està escalfant i, al seu torn disminueix l'aigua dolça, el que porta a males condicions en l'agricultura. Això comporta a la pèrdua de collites i de la incertesa respecte a la seguretat alimentària.

Espècies d'extinció: La desertificació, l'augment de les temperatures dels oceans així com la desforestació està contribuint als canvis desastrosos i irreversibles que s'estan produint en l'hàbitat i amenaça de posar en perill a diverses espècies, que aviat podrien extingir-se. Una característica crucial per a la supervivència humana és la biodiversitat, i la pèrdua de flora i fauna a causa de l'extinció en massa que amenacen el nostre planeta, ens posa en perill.

Malalties: Quan hi ha un canvi en l'hàbitat, les temperatures més càlides, inundacions i sequeres, creen condicions adequades perquè les rates, mosquits, així com altres plagues que són portadors de malalties, es desenvolupin. Malalties com el còlera, virus del Nil Occidental, la malaltia de Lyme o la febre del dengue són cada vegada més grans.

Inestabilitat econòmica: L'economia d'un país està directament relacionada amb les conseqüències del canvi climàtic. Els desastres naturals com inundacions o huracans són costosos. La crisi mundial està donant lloc a tensions econòmiques per controlar les matèries primeres que cada vegada costen més.

Destrucció d'ecosistemes: L'augment dels gasos d'efecte hivernacle no només està provocant canvis dràstics en l'atmosfera, sinó que també afecta el subministrament d'aigua, l'aire net i a l'agricultura, així com als recursos energètics. Les plantes i els animals moren o es traslladen a altres hàbitats quan els ecosistemes dels quals depenen per sobreviure es veuen amenaçats per l'escalfament de la temperatura del mar, com és el cas dels esculls de coral.

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te