Capítol 5: «Algunes línies orientatives i d'acció»

"Laudato Si'" parla sobre la política internacional

Aquest capítol parla sobre l'ambient de la política internacional, així com de la necessitat de diàleg cap a noves polítiques nacionals i locals, amb l'objectiu d'afavorir debats honestos. La política i l'economia han de dialogar per arribar a acords.

Aquest capítol de "Laudato Si'" afronta la pregunta sobre què podem i hem de fer. Les anàlisis no n'hi ha prou: es requereixen propostes "de diàleg i d'acció que involucrin cada un de nosaltres i de la política internacional" i "que ens ajudin a sortir de l'espiral d'autodestrucció en què ens estem submergint".

Per al papa Francesc és imprescindible que la construcció de camins concrets no s'afronti de manera ideològica, superficial: "Hi ha discussions sobre qüestions relacionades amb l'ambient, on és difícil arribar a consensos. L'Església no pretén definir les qüestions científiques ni substituir la política, però convido a un debat honest i transparent, perquè les necessitats particulars o les ideologies no afectin el bé comú".

Sobre aquesta base el papa Francesc no té por formular un judici sever sobre les dinàmiques internacionals recents.

Les cimeres mundials sobre l'ambient dels últims anys no van respondre a les expectatives perquè, per falta de decisió política, no van aconseguir acords ambientals globals realment significatius i eficaços.

I es pregunta "per què es vol mantenir avui un poder que serà recordat per la seva incapacitat d'intervenir quan era urgent i necessari fer-ho?" Necessitem un acord sobre els règims de governança global per a tota la gamma dels anomenats "béns comuns globals", atès que 'la protecció ambiental no pot assegurar només sobre la base del càlcul financer de costos i beneficis.

Fins i tot en aquest capítol, el papa Francesc insisteix sobre el desenvolupament de processos de decisió honestos i transparents, per poder "discernir" les polítiques i iniciatives empresarials que condueixen a un "autèntic desenvolupament integral".

En particular, l'estudi de l'impacte ambiental d'un nou projecte "requereix processos polítics transparents i subjectes al diàleg, mentre la corrupció que amaga el veritable impacte ambiental d'un projecte a canvi de favors sol portar a acords espuris que eviten informar i debatre àmpliament".

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te