Seguretat alimentària

La seguretat alimentària en perill pel canvi climàtic

L'agricultura, la seguretat alimentària i el canvi climàtic estan íntimament relacionats. Tractar d'eradicar la fam al món al mateix temps que ens preparem per a alimentar una població cada vegada més gran en el context d'un clima canviant és un desafiament que defineix la nostra era.

La seguretat alimentària en un context de canvi climàtic resulta un desafiament. L'agricultura és un sector clau, tant per les emissions que el sector en si genera com pel que fa als efectes perjudicials que pateixen les comunitats rurals a conseqüència de l'augment de la variabilitat del clima i la pèrdua de recursos.

El sector agrícola s'està veient especialment afectat pel canvi climàtic i les comunitats més vulnerables necessitaran ajuda per poder fer front als desafiaments relacionats amb el clima en el futur més immediat, com la desertificació, la degradació de la terra, la sequera, les inundacions i l'escassetat d'aigua.

L'agricultura de petita escala pateix i als efectes adversos derivats del canvi climàtic, ja que les collites s'han anat destrossant, fet que ha exacerbat la desigualtat d'ingressos, reduït les rendes de les llars camperols, soscavat la seguretat alimentària i afectat de forma desproporcionada a les dones.

Amb l'augment de les temperatures, els fenòmens meteorològics extrems s'estan tornant més freqüents i agressius, ja que les estacions meteorològiques que abans eren estables estan canviant i les pluges desapareixent.

Mentre les famílies agricultores estan lluitant per tirar endavant, gairebé mil milions de persones amb pocs recursos estan experimentant greus dificultats per alimentar les seves famílies.

L'arròs i el blat de moro són dos dels cultius més importants dels quals depenen milions de persones a Àsia, Àfrica i Amèrica, cultius que experimenten una disminució de les collites. Es calcula que les collites de blat de moro cauran un 15% cap a l'any 2020 en la major part de l'àfrica subsahariana i en l'Índia.

S'estima que si no s'actua immediatament es perdran de manera immediata 50 anys de treball en el desenvolupament dels països més pobres, ja que la fam provocada pel canvi climàtic podria ser la major tragèdia del segle.

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te