Dia Internacional de la Dona

Dia Internacional de la Dona

El dia internacional de la dona treballadora es commemora cada 8 de març, amb la finalitat de no oblidar la lluita que les dones han de realitzar dia rere dia per adquirir els mateixos drets que els homes en el mercat laboral.

El dia de la dona treballadora, és un dia on es recorda la lluita per la llibertat, igualtat, justícia i pau social. Per tal de que les dones es reconeguin com a part de la vida pública i econòmica, així com per reivindicar la seva pertinença i protagonisme en una història hegemònica, la qual en multitud d'ocasions les ha obviat o oblidat.

Va ser el 1910 a Copenhaguen, on es trobava reunida la Internacional Socialista i on es va decidir la celebració mundial d'un dia on es commemorés i lluités pels drets de la dona. L'any següent, el 18 de Març de 1911 es va celebrar per primera vegada aquest dia commemoratiu, en països com: Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa, on s'exigien el sufragi universal, l'ocupació de càrrecs polítics, el dret al treball, a la formació professional ia la no discriminació laboral.

Poc més d'una setmana després, el 25 de Març de 1911, unes 150 dones treballadores van morir en una fàbrica de camises a causa d'un incendi, provocant un dels pitjors desastres industrials de la història dels Estats Units. La majoria de dones eren joves i immigrants d'Europa de l'Est. Però aquest fatídic fet es va produir mentre les dones reivindicaven una millora de les seves condicions laborals. Aquest desastre, va provocar uns canvis legislatius relacionats amb les normes laborals i de salut, així com la creació del sindicat internacional de dones treballadores tèxtils (International Ladies 'Garment Workers' Union).

Finalment, no és fins a 1975 que l'ONU va començar a celebrar aquest dia, tot i que no va ser fins dos anys més tard, el 1977 quan l'Assemblea General de les Nacions Unides, va proclamar aquest dia com el dia internacional de la dona treballadora.

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te