Dret a la salut a Kenya

La salut de la dona com a garantia d'Igualtat a Kenya

Kenya és un país on el dret a la sanitat està començant a establir-se. El seu sistema sanitari està en creixement continu, ja que actualment són abundants els esforços d'inversió de capital que es realitzen per part del govern, amb l'objectiu de transformar el sistema de salut i garantir el dret de dones i homes a la salut. No obstant això, encara es inefectiu i té un llarg camí per recórrer.

Un cop més, la dona és la principal perjudicada davant el dret a la salut, ja que tot i els avenços en el sistema sanitari, les complicacions pre, post i intra part són nombroses, fenomen que pot desencadenar greus conseqüències tant per a la mare com per al nadó.

Campanya de salut per a dones amb problema de fístula:

El 10% de les dones a Kenya pateixen el problema de fístula obstètrica que les estigmatitza i anul·la, malgrat la seva fàcil solució quirúrgica. A l'Hospital de Jamaa, als afores de Nairobi, Mans Unides dóna suport a les Germanes de Nostra Senyora de la Caritat que treballen formant al personal que s'encarrega de les cures pre i postoperatòries ia la rehabilitació de les dones que se sotmeten a l'operació.

Cada any entre 50.000 i 100.000 dones de tot el món pateixen una fístula obstètrica (OMS). Per tant, és un dret de la dona poder accedir a una salut que respongui a les seves necessitats.

Aquesta fístula consisteix en una comunicació artificial entre la vagina i el recte, o entre la bufeta i la vagina. Sol ser ocasionada després parts complicats, perillosos o llargs, així com derivat de males praxis sanitàries, ja sigui per falta de mitjans, com per falta d'experiència o coneixements.

La pobresa i la desnutrició són uns dels principals factors de risc, ja que la combinació de les dues, provoca una mala preparació del cos per al part (mala circulació sanguínia, fragilitat òssia, etc.) i una limitació dels recursos per afrontar les problemàtiques del part.

Testimoni: "Fa uns mesos recuperar la meva vida, ja no m'amago. Ja no em fa por que em assenyalin pel carrer i que es riguin de mi. Em van casar amb 13 anys i als 14 vaig tenir el meu fill. Vaig estar moltes hores de part perquè el nen no volia sortir. Després va començar l'infern. em van parlar de l'hospital on em podrien cuidar i vaig caminar quilòmetres i quilòmetres fins que vaig arribar. Les 'sister' m 'han curat. Gràcies. "

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te