Explotació sexual a l'Índia

Explotació sexual, una xacra per esfondrar

A l'Índia, ens trobem en un context molt problemàtic per a les dones. Conviuen en una societat on és molt difícil que els seus drets com a persones es vegin respectats. I per tant han de lluitar per sobreviure en una societat molt desigual.

La Constitució i les lleis índies garanteixen la igualtat entre homes i dones. Els matrimonis infantils , el dot o els avortaments selectius, estan prohibits al país. Són dones vulnerables i sotmeses a casaments forçats , tràfic , explotació, i una infinitat de desigualtats socials que impossibiliten la realització plena dels seus drets com a persones, així com una posició desigual cap als homes , fenomen que no els possibilita triar i viure per si mateixes , sinó que en dependència i subordinació als homes.

Cada dia, al voltant de 200 nenes i dones s'introdueixen en el negoci del tràfic il·legal a l'Índia. El 80% ho fa en contra de la seva voluntat (Fundació Vicente Ferrer). Per acabar amb aquesta xacra hi ha un conjunt de mesures legislatives, institucionals i socials, amb la presència de les dones en tots els nivells de representació, i un major esforç per canviar creences i actituds per aconseguir, en definitiva, un veritable canvi social.

Ara bé, el 47% de les dones són obligades a casar-se abans d'arribar a la majoria d'edat. Es calcula que en les últimes tres dècades s'han produït uns 12 milions d'avortaments selectius de nenes, i que entre 25.000 i 100.000 dones són assassinades cada any en disputes sobre el dot.

Per aconseguir el canvi social, a mitjà i llarg termini, es requereixen, a més de canvis legals, educatives i d'empoderament de les dones, en particular una major presència política (l'últim informe de TrusLaw).

Programa de Desenvolupament per a dones, joves i nenes marginades: Les Germanes Missioneres Franciscanes de Maria, amb qui col•labora Mans Unides, porten anys dedicant-se a canviar la història que persegueix a les dones 'dommara' a l'estat d'Andhra Pradesh de l'Índia. Aquesta subcasta, els 'Dom', es caracteritza per haver fet de la prostitució un mitjà de vida. La majoria de les nenes 'dommara' són prostitutes en potència; si no s'evita, heretaran la professió de les seves mares i àvies.

Testimoni:

"Sóc una dona 'dommara' i sóc prostituta. Com ho va ser la meva mare. El meu marit beu molt i treballa poc. Jo m'encarrego de portar els diners a casa . Fa uns mesos vaig conèixer el programa de desenvolupament de les Germanes Missioneres i vaig a uns tallers que em permetran deixar la prostitució. I si hi ha alguna cosa que sé, és que les meves filles no seran prostitutes". (ANONIMO)

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te