Descolonització

El procés de descolonització

La descolonització va començar durant la segona meitat del segle XX, després de la Segona Guerra Mundial. Els països del Nord, davant uns moviments socials locals cada vegada més potents i perillosos que reclamaven el dret a la llibertat dels seus pobles, van abandonar les colònies i les hi van facilitar la independència. Aquest procés no va ser sempre tant sencill, ja que en algunes regions van esclatar guerres i conflictes per l'alliberament. Finalment aquest es va produir, però els estats rics van deixar a les zones ocupades una herència perversa.

Van dibuixar, per als nous països, unes fronteres totalment artificials, sense tenir en compte fronteres naturals o unions ètniques, fet que va provocar i ho segueix fent en el dia d'avui un gran nombre de conflictes bèl·lics.

Els països europeus van deixar a les antigues colònies una herència perversa i van ajudar a crear països amb fronteres totalment artificials.

Aquestes guerres, precisament, provoquen que molts governs es dediquin a invertir en armament abans que en altres partides bàsiques per al desenvolupament com l'educació, la sanitat o la cobertura social als més pobres. També provoquen la destrucció, la mort i la fam en el territori. I obliguen moltes persones a abandonar les seves terres i a establir-se en camps de refugiats.

Víctor de Paz Mena

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te