Països amb fam

Països afectats per la fam al món

Un cop enumerades les causes principals que provoquen la fam al nostre planeta ara cal veure quins són els països més afectats per aquesta situació i en els que més persones moren per no poder ingerir una alimentació mínima.

Segons les dades de la FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), que ha difós a través de la seva pàgina web un mapa interactiu que mostra les zones amb més fam del món, la majoria d'ells es troben a l'Àfrica i els més perjudicats per la subnutrició són República Centreafricana, Namíbia i Zàmbia, entre d'altres. També l'Àsia és un continent molt marcat per la inseguretat alimentària. Corea del Nord, Afganistan, Tadjikistan o l'Iraq són les regions que més pateixen aquest problema.

També segons dades de la mateixa organització (recollides a un informe de l'ONU publicat el 2015), en total al món hi ha actualment al voltant de 795 milions de persones que pateixen fam. D'aquestes, 780 es troben als països subdesenvolupats i, la resta, uns 15 milions, dins els països rics (dins l'anomenat quart món).

Una de les dades més dramàtiques fa referència a la desnutrició infantil: més de 2,5 milions de nens moren cada any per aquesta problemàtica.

L'Informe també subratlla una dada positiva i esperançadora: des de 2005 fins al 2015 el nombre de persones que pateixen fam s'ha reduït en 167 milions. D'aquesta manera, el percentatge de població mundial afectada per la subnutrició crònica ja no és del 18,6%, com ho era l'any 1990, sinó de l'11,2%.

Tot i això, la FAO subratlla que s'ha de seguir treballant, sobretot tenint en compte la disminució de les ajudes al desenvolupament provocades per la crisi econòmica mundial iniciada el 2007.

Víctor de Paz Mena

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te