Àfrica acull al 13% de la població mundial i en les últimes dècades es va convertir en un pol d'atracció del capital estranger. Encara que presenti bones expectatives econòmiques, la gran majoria dels mil milions de pobres que hi ha al planeta viuen a l'Àfrica, regió amb l'esperança de vida més baixa del món.
Els indicadors macroeconòmics apunten a un període de prosperitat al continent africà. Amb excepció del Nord d'Àfrica, que pateix dels efectes de les revolucions de masses, el creixement del PIB a la resta del continent ha estat positiu des de 2001, amb una mitjana del 5% per sobre de la mitjana mundial del 3%. Sectors com telecomunicacions, banca, transformació dels productes agrícoles i la construcció civil estan guanyant força en l'economia.
Encara que tímidament, els indicadors socials també van presentar progressos, els nivells de pobresa a l'Àfrica subsahariana es van reduir del 56,5% el 1990 al 48,4% el 2010. Cada any més nens tenen accés a educació, aproximadament el 58,8% dels països africans han assolit almenys el 75% de taxa d'alfabetització fins a 2012. Els nivells de salut també van millorar. La mortalitat infantil va disminuir de 173 mil morts per cada mil nouvinguts vius en 1.990-95.000 morts el 2012.
Tot i els relatius avenços, Àfrica segueix sent el continent més pobre del món. Amb el 13% de la població mundial, el continent acull el 33% de la població pobre del món i arriba a l'1,6% del PIB global. Encara un quart de la població pateix de desnutrició. Fins a 2012 la meitat de les morts infantils a escala mundial passaven a l'Àfrica. Més de la meitat de les persones del continent - 62%- vivien en barraques i només el 16% tenia accés a aigua potable per canonada.
El creixement econòmic que Àfrica ha experimentat en els últims anys no va ser inclusiu ni suficient per sostenir els esforços de reducció de la pobresa.
Per aconseguir un desenvolupament sostenible i equitatiu, es fa necessària la transformació estructural de les economies dels països africans. Per això, és essencial la inversió en les persones a través de la priorització de la protecció social i de l'ampliació de l'accés a serveis bàsics com salut i educació. La promoció dels mercats d'energia, banca i crèdit, suport als petits i mitjans agricultors i empresaris també és fonamental per impulsar un creixement que es converteixi en la millora del benestar de la població.
La tasca de Mans Unides a Àfrica és donar suport a accions que contribueixen a l'erradicació de la pobresa en més de 15 països. Ho fem per mitjà del finançament de projectes de desenvolupament agrícola, sanitari, educatiu, social i de promoció de la dona. Per Mans Unides, el desenvolupament és un procés que ha de dur a transformacions socials, de manera que s'assoleixin condicions de vida digna per a tothom. Així, treballem per canviar la realitat d'Àfrica.
Nicole Caus