Drets per als pobles Apurímac (Perú)

Enfortiment del dret a l'aigua i territori de pobles originaris Apurímac (Perú)

El projecte es duu a terme al Perú, al departament d’Apurímac i les seves 7 províncies. Apurímac té una orografia agresta de contrastos, a causa dels contraforts de la serralada dels Andes i les seves valls. Aquest departament segueix sent un dels més pobres del Perú, agreujat pels crims contra els drets humans ocasionats pel Conflicte Armat Intern que va patir entre 1980 i 2000. 

Enfortiment del dret a l'aigua i territori de pobles originaris Apurímac (Perú)

Entre la seva població, l'analfabetisme i les bretxes de desigualtat de gènere són evidents i àmplies. L’índex de violència de gènere és molt alt, un 85% de dones són violentades a l’interior de la seva llar. Malgrat que el sector de l’agricultura contribueix amb un 24% al PIB regional, Apurímac té el 50% del seu territori ocupat per concessions mineres que estan creant conflictivitat a la zona i incrementant la desnutrició crònica. L’elevada vulnerabilitat ambiental,; per processos derivats del canvi climàtic i la pressió humana sobre la natura, a causa d’aquesta transició de regió agrícola a minera; obliga a repensar la relació amb el medi rural, la cura dels béns comuns i la vigilància institucional i social, per tal que l’activitat extractiva sigui responsable i sostenible i no comprometi la disponibilitat i qualitat de l’aigua de les poblacions.

Amb el projecte s’enfortirà la governança ambiental i la preocupació per la gestió de l’aigua. Es faran activitats per enfortir les líders i els líders camperols acompanyament en fires de productes agroecològics; campanyes sobre el valor de l’agricultura camperola; consum sa i sostenible i importància de gestió social de l’aigua; impuls i seguiment de dues demandes sobre la contaminació de l’aigua amb residus sòlids; i enfortiment de l’escola de defensors ambientals.

Mans Unides col·labora amb l’Associació per a la Promoció de l’Educació i el Desenvolupament d’Apurímac-Tarpurisunchis (en quítxua “Sembrem”), la qual fa 17 anys acompanya diversos processos de desenvolupament en els àmbits de l’educació, la identitat cultural i la defensa del territori. Mans Unides es fa càrrec del 67% del pressupost del projecte. L’aportació local és el 33% restant. El projecte contribueix al ODS 6 “Aigua neta i sanejament”

Perquè Mans Unides pugui dur a terme projectes com aquest.

Dóna

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te