Millora de l'educació intercultural i la incidència política de joves indígenes d'Atalaia do Norte - Cerdanyola 2022

Mans Unides Cerdanyola

Atalaia do Norte és un municipi situat al nord de Brasil al qual li pertany la major part de la Terra Indígena (TI) del Vale de Javari. És una regió que històricament ha sigut víctima de l'explotació dels seus recursos naturals i, actualment, està molt amenaçada a causa de la seva ubicació en la triple frontera amb el Perú i Colòmbia, els alts índexs de desforestació i la caça, pesca i mineria il·legals. A més, el narcotràfic és una amenaça cada vegada més forta per aquests pobles indígenes. 

Atalaia do Norte té uns 15.000 habitants, dels quals 800 són indígenes arribats principalment de la Terra Indígena de Vale do Javari.

Molts joves indígenes deixen les seves aldees per viure a Atalaia do Norte i estudiar, ja que a la seva terra no hi ha oferta educativa. De tota manera, un cop arribats a la ciutat no aconsegueixen inserir-se a causa del poc domini del portuguès, la nul·la qualificació per treballar i la discriminació a tots els nivells de la societat. Així és que molts d'ells acaben treballant informalment i com a mà d'obra barata, arribant inclús a treballar únicament a canvi d'allotjament i alimentació. 

El Centre de Treball Indigenista (CTI) treballa des de fa 20 anys amb els pobles indígenes del Vale do Javari i tenen una relació estreta amb l'organització indígena de la TI, denominada UNIVAJA. Junt amb Mans Unides, es du a terme el projecte "Millora de l'educació intercultural i la incidència política de joves indígenes" d'Atalaia do Norte. 

Es treballa mitjançant accions de reforç escolar vinculades a l'entrega de kits d'aliments, sanitarismaterials educatius en el context de la pandèmia. També es duen a terme tallers de formació social i política amb aquests joves vinculats a la seva organització indígena UNIVAJA, per després reflexionar i construir de manera conjunta un Pla d'Acció de treball amb enfocament de gènere i intergeneracional. Aquest, després de ser validat amb l'organització indígena, serà presentat a entitats públiques i privades en el marc de l'exercici de drets i la incidència política que aquests joves facin davant aquestes entitats. 

El projecte té una durada d'un any i Mans Unides n'aporta el 90%.

Es contribueix en l'assoliment de diferents Objectius de Desenvolupament Sostenible: nº1 "Fi de la pobresa", nº5 "Igualtat de gènere" i nº10 "Reducció de les desigualtats"

 

Perquè Mans Unides pugui dur a terme projectes com aquest.

Dóna

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te