Perquè Mans Unides pugui dur a terme projectes com aquest.
El territori Yanomami ocupa una extensió de, aproximadament, 192.000 km2, situats a banda i banda de la frontera Brasil - Veneçuela a la regió d’entre els rius Orinoco i Amazonas. El projecte es desenvolupa en els municipis de Santa Isabel do Rio Negre, Barcelos i São Gabriel da Cachoeira a l'Amazones, nord de Brasil.
Amb una població total d'aproximadament 32.000, els Yanomami són un dels majors pobles indígenes d'Amèrica del Sud, que es distribueixen per 350 llogarets propis anomenats "xapono", són grans cases circulars col·lectives amb un pati central, on poden arribar a conviure de 50 a 200 persones. Són seminòmades i depenen per a la seva subsistència de la caça, pesca i recol·lecció. En l'actualitat, s'enfronten a nous desafiaments resultants de les polítiques públiques i els enormes interessos econòmics sobre les seves terres, especialment la mineria il·legal "garimpo" amb la conseqüent desforestació, que es van incrementar de manera extraordinària els darrers anys, ja que s'ha començat a utilitzar la violència armada per acovardir aquestes comunitats.
En aquest marc tan complex, les capacitats socials i organitzatives dels Yanomami per defensar la seva Terra Indígena i els seus drets davant d'aquestes amenaces externes encara són molt incipients. Les seves principals dificultats són l'escassa experiència organitzativa i política de les associacions Yanomami, divisions internes que tenen l'origen en l'estratègia dels no-indígenes "napë" de dividir per tots els mitjans possibles les comunitats, els nous papers de representació poc compresos i la participació escassa de les dones en el procés organitzatiu Yanomami. A nivell dels serveis bàsics, les comunitats consumeixen aigua no apta, que afecta la salut en general, a més no compten amb els serveis adequats de salut i educació.
La Associação de Assessoria aos Povos da Floresta (AFLORA) és el soci local de Mans Unides. Entitat creada al 1991, desenvolupa accions basades en demandes articulades amb el poble Yanomami, és el referent institucional a l’Amazones que treballa amb aquest poble indígena.
En aquest marc s'han proposat elaborar aquest projecte de 12 mesos de durada, que beneficiarà 390 persones, i busca enfortir les capacitats dels agents multiplicadors Yanomami per fer front a la creixent interferència del món dels no-indígenes, perquè puguin, per ells mateixos, enfortir la seva governança, gestió i defensa del seu territori mitjançant un procés organitzatiu més ben estructurat. Per això, es facilitarà l'articulació i les trobades entre els Yanomami de les diferents regions de l'Amazònia, ja que viuen de manera molt dispersa perquè puguin participar en les accions del moviment indígena a nivell regional, amazònic i nacional.
També es repararà el sistema de radiocomunicació a 28 llogarets, perquè puguin estar comunicats. Es recolzarà de manera logística la constitució de l'Associació Parawami entre els llogarets assentats als marges del riu Demeni. Es recolzarà la capacitació tècnica d’una persona per a la gestió de sistemes d’aigua i s’instal·larà de manera experimental un nou sistema de purificació d’aigua a Taracoa i se’n farà els controls i seguiment. Finalment es durà a terme una trobada de llevadores Yanomami com a part del treball en salut.
Perquè Mans Unides pugui dur a terme projectes com aquest.