Formació de parteres tradicionals a Ghana

El Ministeri de Sanitat ghanès identifica els llogarets més necessitats del municipi i ATBAWA selecciona les parteres tradicionals que formaran part de 4 cursos amb pràctiques incloses, se'ls donarà formació en atenció al part i cures pre i post-natals.

Parteras tradicionales en Ghana

Aquest projecte es localitza a Ghana, un petit país a l'oest d'Àfrica, i més concretament en el Municipi de Hohoe. Es tracta d'una zona muntanyenca plena de petits nuclis de població de bastant difícil accés amb un alt nivell d'emigració a causa de la falta de treball en la zona. Les carreteres no estan asfaltades i els accessos són molt dolents. Manquen dels serveis més bàsics, trobant-se l'Hospital més pròxim a 80 Km. de distància.

Això fa que un 46% dels nens neixi a casa on són atesos pel que anomenen "Traditional Birth Attendants" el que es denominaria "llevadores tradicionals". Són dones que han fet sempre aquesta labor però que desconeixen per exemple, la necessitat de posar-se guants o de desinfectar a la pacient abans de tractar-la.

La Akpafu Traditonal Birth Attendant's Women Association (ATBAWA) és una ONG dedicada a la salut, sense ànim de lucre, que neix l'any 1992 sent el seu objectiu millorar la qualitat de vida dels grups més vulnerables, especialment dones i nens. Des de llavors ha tingut grans èxits havent donat formació en els últims tres anys per exemple, a 120 dones que ja estan en actiu en 60 comunitats de la zona.

Identificació de les necesitats, selecció de les parteres tradicionals i estructuració dels cursos

El Ministeri de Sanitat ghanès identifica els llogarets més necessitats del municipi. Una vegada identificades, li ho comuniquen a ATBAWA que es posa en contacte amb els caps locals de cada poble i són aquests, inclosa la Reina Mare, els que proposen els noms dels participants que formaran part del projecte. En aquesta ocasió s'ha seleccionat 120 participants pertanyents a 30 comunitats diferents del municipi. Una vegada acabat el programa, les participants seran reconegudes oficialment pel Ministeri de Salut habilitant-les com a llevadores tradicionals.
Els cursos són impartits per 2 persones que envia i paga el Ministeri. Es dividirà als participants en 3 grups de 40 persones i rebran 4 cursos residencials cadascun:

  1. El primer consta de 14 dies de formació en atenció al part i cures pre i post-natals. En aquest mòdul, es lliurarà a cada assistent unes botes d'aigua i una caixa amb un kit mèdic on trobaran un estetoscopi per a sentir el cor del fetus, gasa per a prevenir el sagnat després del naixement i sèrum oral per a rehidratar .
  2. El segon bloc serà de 2 dies i estarà enfocat a la malària i la diarrea. Aprendran les causes de la malaltia així com què fer per a prevenir-la, com cuidar als pacients, reconèixer els símptomes, col·locar mosquiteres tractades amb insecticida i, molt important, saber com conscienciar a la població .
  3. El tercer mòdul, també de dos dies, es dedicarà a la nutrició i aprendran la importància de la bona alimentació durant l'embaràs i la lactància.
  4. El darrer curs és per a refrescar coneixements, fer preguntes i interactuar amb els professors.
 
Cada curs inclou pràctiques, entre altres, un dia a l'Hospital de Hohoe i reconeixement a 5 embarassades. Les classes s'imparteixen en les instal·lacions de ATBAWA que sol·licita de Mans Unides ajuda per a portar-ho avanci: donar menjar als participants, comprar els kits mèdics i preparar tota la documentació. El Ministeri de Salut es farà càrrec del sou dels professionals que impartiran les classes. ATBAWA assumeix tant el sou dels seus treballadors i l'allotjament dels estudiants com les visites de supervisió que hauran de fer després a les parteres. De Mans Unides sol·liciten ajuda per a implementar el curs, pagar els kits mèdics i fer-se càrrec del pagament del material necessari per als cursos. En total, Mans Unides assumirà un 80,5% del projecte, els beneficiaris el 6%, 2% el Ministeri de Sanitat i 11,5% l'ONG organitzadora.

Els beneficiaris, molt interessats en aquests coneixements, assumiran el seu per diem, aportaran el menjar que se'ls prepararà durant el curs i es pagaran el seu propi transport a l'hospital quan facin les pràctiques. Els beneficiaris directes seran els 120 assistents als cursos i els indirectes seran els habitants de totes les poblacions afectades.

 

Perquè Mans Unides pugui dur a terme projectes com aquest.

Dóna

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te